Herbata reklamowa w wersji Masala Chai

Herbata reklamowa
Herbata reklamowa

Jednym z napojów, który jest najczęściej serwowany podczas spotkań z klientami w siedzibie firmy to czarna herbata; nierzadko z dodatkiem cukru (białego lub brązowego) oraz cytryny. Chcąc zaskoczyć kontrahenta, zaproponować można mu herbatę z dodatkiem przypraw korzennych, która określana jest mianem Masala Chai (inaczej Masala Czaj). Przyrządzenie tego napoju jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Jak zrobić taką oryginalną herbatę dla klienta? Co wchodzi w jej skład? Odpowiedź – poniżej.Aby przyrządzić napój, jakim jest herbata reklamowa Masala Chai potrzebne będzie 350 mililitrów mleka, 150 mililitrów wody, 3 łyżki czarnej herbaty, 1 łyżka cukru (zastąpić można go miodem) i 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Masalaa Chai. Dodatkowo, niezbędne będą naczynia takie, jak mały garnek, sitko oraz łyżka. Bardzo ważną kwestią jest tutaj rodzaj herbaty, jaka będzie bazą napoju. Nie może być ona aromatyzowana i pozbawiona powinna być jakichkolwiek dodatków. Najlepiej do tego celu sprawdzą się czarne indyjskie lub cejlońskie herbaty.

Nieodłącznym składnikiem napoju, jakim jest herbata reklamowa Masala Chai jest wspominana powyżej mieszanka Chai Masala. Można zakupić ją w gotowej wersji lub pokusić się o samodzielne jej przygotowanie. Do tego celu potrzebne będą: goździki, cynamon, kardamon, imbir, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

Jak krok po kroku powinno wyglądać robienie napoju, jakim jest herbata reklamowa Masala Chai? Na początku do garnka wlewamy mleko oraz wodę, a następnie herbatę, miód i przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. W momencie, kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień – uchronimy się w ten sposób przed wykipieniem naparu. Przez około 30 sekund gotujemy napar na małym ogniu. Następnie zdejmujemy go i przelewamy przez sitko tak, by odcedzić fusy. Masala Chai podajemy na ciepło. Napój ten stanowi doskonałą propozycję na rozgrzanie się w chłodne, jesienno-zimowe dni, lecz z powodzeniem pić można go także przez pozostałe miesiące roku – solo lub z dodatkiem ulubionych słodkości.